سعید شریعتی، عضو حزب اتحاد ملت:
سعید شریعتی گفت: این احتمال که ممکن است شورای نگهبان ورود کرده و برخی از ردصلاحیت شدهها را تایید کند بسیار خوشبینانه است. معتقدم شورای نگهبان هرگز از اصول خود عقبنشینی نمیکند. این شورا یکی از اصولگراترین و ارتودوکسترین نهادهای تصمیمساز نظارتی کشور است.
اصلاحات نیوز؛ سعید شریعتی در گفتوگو با روزنامه اعتماد از برندگان و بازندگان روند کلی احراز صلاحیتها سخن گفته است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
من جزو افرادی بودم که بعد از مشخص شدن روند کلی احراز صلاحیتها، هرگز شگفتزده نشدم. با شناختی که از مجموعه وزارت کشور و هیات اجرایی منسوب به دولت سیزدهم وجود دارد، کاملا روشن بود که چه نوع برخوردی قرار است با گروههای اصلاحطلب و میانهرو در انتخابات 1402 صورت بگیرد.
فراموش نکنید، انتخابات 1400 را دولت روحانی برگزار کرد. جبهه اصلاحات حدود 19نامزد را برای انتخابات ریاستجمهوری 1400 معرفی کرد تا دست دوستان برای تایید صلاحیت باز باشد، اما نهادهای نظارتی همه را ردصلاحیت کردند. امروز که مشخص است کدام جریان و تفکر قرار است روند احراز صلاحیتها در هیاتهای اجرایی را بررسی کند.
عدهای از دوستانی که ثبتنام کردند، این عقیده را داشتند که باز هم امتحان کنند تا شاید فرجی شود. من شخصا معتقدم که آزموده را آزمودن خطاست. اینکه چه کار باید بکنیم یا برنامهمان چیست، موضوع دیگری است.
اینکه راهحلی برای مساله وجود دارد یا نه، دلیل نمیشود که به راهحلی تمسک جوییم که میدانیم نتیجهبخش نیست. شاید به همین دلیل باشد که جبهه اصلاحات اعلام کردند توصیهای برای حضور در انتخابات ندارند.
این احتمال که ممکن است شورای نگهبان ورود کرده و برخی از ردصلاحیت شدهها را تایید کند بسیار خوشبینانه است. معتقدم شورای نگهبان هرگز از اصول خود عقبنشینی نمیکند. این شورا یکی از اصولگراترین و ارتودوکسترین نهادهای تصمیمساز نظارتی کشور است.
اگر خاطرتان باشد وزیر اطلاعات دولت سید محمد خاتمی در انتخابات مجلس هفتم، پس از توافقی که سران سه قوه با رهبر انقلاب برای پایان دادن به ماجرای تحصن نمایندگان معترض و منتقد داشتند، اعلام کردند که نمایندگان تحصن خود را پایان میدهند.
بر اساس این مدل توافق قرار شد برای رقابتی شدن انتخابات مجلس هفتم، وزارت اطلاعات فهرستی را از نمایندگانی تهیه کند که بر اساس این توافق میتوانستند تایید صلاحیت شوند.
نهایتا قرار شد نمایندگان منتقد تحصن خود را پایان دهند و شورای نگهبان هم صلاحیت این افراد را تایید کند. از لیست 130الی 140 نفرهای که آقای یونسی آن زمان از نمایندگان مجلس ششم تهیه کردند 4الی 5مورد تایید صلاحایت شدند!
شورای نگهبان در شرایط پیچیده کشور در زمستان 82 حاضر به عقبنشینی نشد چه برسد به امروز که دولت و حاکمیت یکدست تشکیل شده است و دلیلی برای انعطاف وجود ندارد.
در انتخابات سال 1400 و ماجرای صلاحیت علی لاریجانی، شخص رهبری اعلام کردند به لاریجانی ظلم شده و باید جبران شود. اما نهایتا صلاحیت علی لاریجانی تایید نشد. شما از یک چنین ساختاری توقع دارید که در مرحله بررسیها، پلیس خوب شود و رای به احراز صلاحیتها دهد؟ کافی است مصاحبههای آقای طحاننظیف سخنگوی شورای نگهبان را بررسی کنید تا متوجه شوید از این خبرها نیست.
حرف من این نیست که هیچ فردی تایید صلاحیت نمیشود، از این فهرست نمونههای معدودی برمیگردند اما اینکه برخی تصور کنند مشابه عفو عمومی، تصمیمی اتخاذ میشود، بعید است.
نه برگزارکنندگان، نه ناظران و نه گروههای سیاسی ذینفع در انتخابات به دنبال بالا بردن مشارکت نیستند.
امروز محمدباقر قالیباف رییس مجلس است؛ در بهترین حالت ایشان 1 میلیون رای دارند. این در حالی است که محسن هاشمی یا محمدرضا عارف در انتخابات مجلس دهم که مشارکتی و رقابتی بود، حدود 2 میلیون رای آوردند.
یعنی رای کف لیست اصلاحطلبان به مراتب از سرلیست اصولگرایان در انتخابات مجلس یازدهم بالاتر بود. چرا آقای قالیباف و سایر اصولگرایان باید به فکر انتخابات مشارکتی و رقابتی باشند؟ با یک دودو تا چهار تای ساده مشخص میشود که چرا رقابت را نمیخواهند.
نظام حکمرانی بازنده اصلی این وضعیت است. آفت این وضعیت متوجه نظام حکمرانی میشود.چرا که همه این سیاستها و تصمیمات به حساب سیاستهای کلان حاکمیت گذاشته میشود. در مرحله بعد مردم، فعالان سیاسی و نهایتا کل کشور از این وضعیت آسیب میبینند. یکی از اتهاماتی که معمولا به فعالان سیاسی و روزنامهنگاران وارد میشود، تبلیغ علیه نظام است، اما معتقدم این نوع تصمیمات و سیاستگذاریها، بزرگترین تبلیغ علیه نظام است.